Μοναδική τοποθεσία
Που θα μας βρείτε...
Τα δωμάτια Πρεζάνης βρίσκονται σε μία ήσυχη τοποθεσία, στην περιοχή Ξηρόκαμπος, στη δυτική πλευρά του Χωριού της Κιμώλου.
Ένας μεγάλος κήπος αγκαλιάζει το διώροφο κτίσμα ενώ η θέα στο Χωριό, στο Ξαπλοβούνι με τους ανεμόμυλους και στο λόφο του Αγίου Μάμα με την ομώνυμη εκκλησία είναι εξαιρετική.
Η θέση τους είναι ιδανική καθώς συνδυάζουν την ηρεμία με την εγγύτητα στο Χωριό και στην κεντρική πλατεία όπου λειτουργούν εστιατόρια, καφέ μπαρ, γλυκοπωλεία και παραδοσιακά καφενεία.
Info: Η στάση του λεωφορείου με το οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε στην Κίμωλο, απέχει μόλις 10 μέτρα από τη μονάδα.
Λίγα λόγια για την Κίμωλο
Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στην Μήλο και την ακατοίκητη Πολύαιγο. Πρόκειται για ένα μικρό νησί με ήπια τουριστική ανάπτυξη. Έχει έναν οικισμό, το Χωριό, ο οποίος κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών χάρη στη γραφικότητα, την απλότητα και την καθαριότητά του.
Η ιστορία λέει πως το όνομα της το χρωστά στον πρώτο οικιστή της, τον Κίμωλο, σύζυγο της κόρης του Ταύρου, Σίδης. Βέβαια ανά καιρούς της αποδίδονταν διάφορα προσωνύμια, όπως Εχινούσα (νήσος των αχινών) ή Εχιδνούσα (νήσος των εχιδνών) και Αρζαντιέρα - Αρζεντιέρα, λέξη ενετικής προέλευσης, λόγω των ασημόχρωμων βράχων της στα νότια, (αρτζέντο = ασήμι στα λατινικά).
Βασικό χαρακτηριστικό της Κιμώλου είναι η «κιμωλία γη» που υπάρχει στα πετρώματά της, στην οποία αφείλεται και το καταπληκτικό γαλάζιο χρώμα που έχουν τα νερά της.
Από τις πολλές όμορφες παραλίες της Κιμώλου, αξίζει να επισκεφθείτε τα Ελληνικά με την βυθισμένη πόλη, τα Πράσα με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα Μαυροσπήλια για ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, τη Μπονάτσα με την χρυσή της άμμο και τη Γούπα που φιλοξενεί κι ένα μικρό ψαροχώρι.
Το μεγάλο όμως κεφάλαιο της Κιμώλου είναι οι κάτοικοί της. Άνθρωποι απλοί, φιλόξενοι, ερωτευμένοι με τον ευλογημένο τόπο τους, όπως σοφά αποτυπώνεται στη λαϊκή τοπική ρήση "Κίμωλο μου Παράδεισο μου".
Info: Όπως και σε άλλα κυκλαδονήσια, έτσι κι εδώ, σε αρκετές παράκτιες περιοχές θα δείτε "σύρματα", δωμάτια σκαμμένα στον βράχο, τα οποία χρησίμευαν για το ξεχειμώνιασμα των βαρκών.